Ontwikkelaars van Facebook apps moeten app verwijderen uit store

Ontwikkelaars van Facebook apps moeten app verwijderen uit store

Je kunt er als internetdienst op wachten als je een uitgebreide API opzet: enthousiaste ontwikkelaars die voor de community jouw dienst in een app vertalen. Dit zagen we al bij Youtube gebeuren en in mindere mate voor Instagram. Waar de makers van bijvoorbeeld Youtube tot voor kort weigerden een Youtube app voor Windows Phone te ontwikkelen, werd dit gat ingevuld door zelfstandige developers.

Facebook Beta

Facebook bracht onlangs haar Facebook Beta app uit voor Windows Phone. Gepaard daarmee gaan volgens Windows Phone Central 'takedown notices' vanuit Microsoft, waarbij ontwikkelaars die een eigen Facebook app bouwden met de Facebook API wordt gemeld dat hun app binnen 1 werkdag uit de store gehaald moet worden. Het betreft 41 apps. Facebook beweert dat de 41 apps in strijd zijn met haar eigendomsrechten. De grootste beweegreden zal echter zijn dat de 41 apps hun eigen Facebook Beta lancering in de weg zitten.

Eigenlijk zonde voor de goede Facebook apps die al ontwikkeld zijn. Aan de andere kant zit er een positieve kant aan, want Facebook lijkt Windows Phone serieuzer te gaan nemen dan het voorheen deed.

Zoekresultaten

Gezien de apps die in de zoekresultaten naar voren komen zijn de beweegredenen van Facebook ook wel duidelijk. De verschillende (soms amateuristisch ogende) logo's zijn alles behalve een lust voor het oog en kunnen de kwaliteit van Facebook weldegelijk aantasten. Veel gebruikers zullen waarschijnlijk ook beredeneren dat de apps van Facebook zelf vandaan komen. Is de gebruikservaring slecht, dan zullen mensen dat Facebook aanrekenen.

Facebook -zoekresultaten

Reactie van Microsoft

Microsoft reageerde ook op de zaak:

"Windows Phone has a well-established process for reporting content infringement complaints, here. We promptly review all reports and take the appropriate action, including removal of apps when appropriate." Microsoft

Een zakelijk antwoord, zonder pardon voor de ontwikkelaars die vele dagen, weken of zelfs maanden ontwikkeltijd in hun apps gestopt hebben. Doordat Facebook het op een eigendomskwestie schuift, kan Microsoft hier echter ook niet omheen.

Laten we hopen dat Facebook ook goede support blijft leveren voor Windows liefhebbers, zodat we geen dubbel verlies hoeven te incasseren op deze manier.

Tags: facebook, Facebook Beta

Vind ons op Facebook!

Reacties op dit nieuwsbericht

comments powered by Disqus